lauantai 26. maaliskuuta 2016

Mikä pakohuonepeleissä kiehtoo? 

Pelimestarina seuraan kameran kautta neljän hengen pakohuonepeliä. Ensin he pyörivät huoneessa vähän eksyneinä, näppäilevät lukkoja ja ihmettelevät esineitä. Pelin edetessä ryhmään laskeutuu kiinnostunut ja fokusoitunut tunnelma. Mitä enemmän arvoituksia ratkaistaan, sitä syvemmin pelaajat uppoavat pelin tarinaan ja heittäytyvät innolla alati ilmestyviin uusiin haasteisiin. Ryhmä pääsee ulos 13 sekuntia ennen kuin peliaika menee umpeen. Voitonriemukas nauru ja innostunut puheen sorina kohtaavat minua kun lähden onnittelemaan ryhmää. ”Tää oli upeeta!”

Pelihuoneiden suunnittelijana kysyn aina itseltäni, mikä pakohuoneessa on se joka saa pelaajat innostumaan ja palaamaan yhä uudelleen uusiin huoneisiin. Miksi tarinaan uppoaminen ja outojen ongelmien ratkaisu on aikuisille niin kiehtovaa?

Psykologit Richard Ryan ja Edward Deci esittävät mielenkiintoisen teoriaan nimeltä Self-Determination Theory. Siinä he osoittavat, että onnellinen tunne syntyy kun kolme ehtoa täyttyy: Itsenäisyys (Autonomy), Yhteen kuuluvuus (Relatedness) ja Competence (Osaaminen).

Pakohuonepelissä nämä kaikki kolme olotilaa aktivoituvat. Huone ei anna vastauksia vaan vastustusta, haasteita, ja sinä ratkaiset ne itse. Kukaan ei määrittele paikkaasi ryhmässä eikä vaadi sinulta enempää kuin mitä itse haluat antaa (itsenäisyys). Kuitenkin olet osana ryhmää ja jakaatte yhteistä seikkailua. Jokaisen henkilökohtaiset kyvyt ja vahvuudet saattavat hyvin konkreettisesti olla hyödyksi koko ryhmän menestymiseen (yhteen kuuluvuus). Ja joka kerta kun arvoitus ratkotaan ja lukko aukeaa syntyy onnistumisen tunne, joka on ihan aito vaikka kaikki onkin vain leikkiä (osaaminen).

Pakohuone­pelin kiehtovuutta selitetään usein ”flow­tilalla”. Flow­-virtaan pääseminen ei kuitenkaan yksinään selitä pakohuoneessa syntyvää olotilaa. Flow määritellään yksilön haasteiden ja kykyjen keskeisellä suhteella, mutta pakohuoneessa myös ryhmä ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa kokemusta. Ryhmä tekee yhteistyötä onnistuakseen yhdessä. Ryhmässä moninkertaistuvat kaikki tunteet, kuten jännitys ja onnistumisen ilo. Tämä on enemmän kuin flow; se on wow!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti